top of page

El president de la Generalitat, Quim Torra, pronuncia una conferència


Quim Torra, president de la Generalitat, va pronunciar el dia 31 de maig la conferència "El ciutadà Pompeu Fabra" a la sala de teatre i cinema Bell Lloc de l'entitat, que es va omplir de gom a gom per a l'ocasió.


La intervenció del president va ser precedida per unes paraules de benvinguda de l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, que va destacar la participació local en l'Any Fabra alhora que va remarcar l'agraïment al president per haver fet la conferència al municipi. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, va introduir les paraules del president. Franquesa va destacar el valor lingüístic de l'obra de Fabra "Llega una llengua funcional, lògica, universal, uniforme, moderna, nacional, completa" va afirmar. Així mateix va recordar la voluntat Fabriana de bastir una llengua que pogués ser emprada "per tothom i en tota ocasió". Franquesa també va repassar la ingent activitat que s'ha organitzat tant des de les institucions com des de la societat civil per commemorar l'Any Fabra. Franquesa va destacar el fet que el president hagués mantingut el compromís de fer la conferència, adquirit abans de la seva elecció, i va agrair la col·laboració de l'entitat. En arribar al teatre, el president Torra va saludar el president de l'entitat, Lluís Milà.


En la seva dissertació, Torra va glossar els aspectes humans i cívics de Fabra, situant-lo com un dels membres més brillants de la generació compromesa amb el país que va aflorar durant el primer terç dels segle XX. "Fabra forma part de totes les iniciatives culturals relacionades amb la llengua del seu temps: Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, Ateneu, Palestra..." va afirmar. També el va presentar com un científic proper a la gent: "Fabra no vivia tancat en la seva torre d'ivori: era proper a la societat i compromès, com tota la seva generació". El president va destacar el compromís polític de Fabra i les conseqüències que això va tenir per a ell: "Fabra porta la seva fidelitat fins a les últimes conseqüències. És dels últims intel·lectuals que surten cap a l'exili. Marxa a l'exili el millor del país".


La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Servei Local de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística havien organitzat aquesta conferència de Quim Torra quan encara no havia estat escollit president. Programada inicialment a Els Xulius, en ser escollit Torra com a president i atesa la seva voluntat de mantenir-la, els organitzadors van demanar la col·laboració del Centre Parroquial, entitat que ja col·labora habitualment amb el Servei Local de Català i que disposa de teatre. En total, s'han organitzat més de 60 conferències Fabra a càrrec de diversos conferenciants de prestigi que tindran lloc arreu de Catalunya durant l'any 2018, dedicat a commemorar els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

La Santa Espina

18 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page